Hallo allemaal!
Tot voor kort had ik nog nooit zelf brood gebakken en dit recept was dan ook de eerste keer dat ik brood maakte. Ik wilde een brood maken dat lekker zoet was, vullend en makkelijk glutenvrij te maken. Ik heb de ingrediënten zo simpel mogelijk gehouden en in slechts 35 minuten staat er een heerlijk zoet brood op tafel.
Ingredients
- Brood:
- --------------------------------------------------------------------------
- 100 gram gewone of gluten-vrije havermeel
- 170 gram rijstmeel (ik maakte het zelf van biologische witte rijst)
- 145 gram geweekte dadels
- 300 ml amandelmelk
- 2 eetlepels agavesiroop
- 1 rijpe geprakte banaan
- 4 eetlepels rozijnen
- 2 theelepels baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)
- --------------------------------------------------------------------------
- Topping: (je kunt fruit gebruiken wat jij lekker vind)
- --------------------------------------------------------------------------
- 1/2 banaan
- 1 nectarine
Instructions
1. Verwarm de oven voor op 190 graden en pak een bakvorm naar keus. (Ik gebruikte deze) Als je een siliconen bakvorm gebruikt hoef je deze in principe niet in te vetten. Als je een gewone bakvorm gebruikt is het slim om deze met een heel klein beetje kokosolie in te vetten. Ontpit de dadels en week deze een kwartiertje in water.
2. Je kunt voor dit recept kant en klaar meel kopen of het zelf maken. Voor het rijstmeel vermaal je witte ongekookte (liefst biologische) rijst tot fijn poeder in een blender of koffiemolen. Hetzelfde geld voor havermeel waarvoor je havervlokken gebruikt.
3. Giet het water van de dadels af en stop deze samen met 300 ml amandelmelk in de blender. Mix net zolang totdat het zo glad mogelijk is.
4. Pak een grote mix kom en meng nu het havermeel en rijstmeel samen met de bakingsoda, 1 geprakte rijpe banaan, dadelmengsel, agave siroop en rozijnen en mix dit goed door zodat er geen klontjes meel aan elkaar geplakt zitten.
5. Schenk het in de bakvorm en versier de bovenkant met het door jou gekozen fruit. Ik gebruikte een halve banaan en een nectarine om het brood mee te versieren.
6. Stop het voor 35 minuten in de oven en laat het vervolgens 5 min afkoelen voordat je het uit de bakvorm haalt.
En dan kun je genieten van je heerlijke zelfgemaakte brood! Dit brood is al lekker zoet van zichzelf maar voor de echte zoetekauw is het heerlijk om er een beetje jam op te doen. Let op dat als je de vegan versie wilt je goed kijkt naar de ingrediënten lijst dat er geen gelatine in de jam zit.
Eetsmakelijk!
3 reacties
Leuk, zo’n hartjesvorm! :) Ik heb nog niet zoveel glutenvrije baksels gemaakt maar volgens mij werkt rijstmeel wel fijn. Ziet er lekker uit met die nectarine erop.
Rijstmeel werkt inderdaad erg fijn! En makkelijk zelf te maken, scheelt ook nog eens in de kosten! :)
Hi!
Hoe maak je dat zelf?
Gr.